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Parasite: The mite is one of the parasites that most often cause bee diseases. The varroa mite is particularly feared among beekeepers. It was imported to Europe from the Middle East in 1977. It lives on the bee, but also directly on the brood. As it continuously withdraws body fluid from it, the bee becomes increasingly weaker. A brood infected by parasites often has a high number of crippled bees. Some of the infected pupae also die.

 

Fur bees: 12 species - body length 14 - 15 mm, collective brushes on the hind legs, very hairy, long tongue, hummingbird-like hovering flight in front of the flowers, flight time April to September. They collect on different plants but prefer borage, primrose family and mint family. Some species use insect hotels. Since the animals are very large, the nesting tunnels must have a diameter of 8 mm. Other species build nests on steep slopes.

 

Pheromones: are messenger substances or fragrances with which living things attract others. They are therefore also referred to as social hormones. Bees use pheromones to recognize each other. They serve communication, but also the unity of a people. Pheromones are also used for orientation and also serve to coordinate the swarm of bees.

 

Phospholipase A: In addition to melittin and hyaluronidase, histamine and alarm pheromones, phospholipase A is also one of the bee toxins. The enzyme, a large protein, destroys the cell walls and triggers allergies.

 

Pleura: The elastic flank membranes or pleurs connect the back plate and the belly plate of the bees' abdomen. Since both are made of hard chitin, the pleura is the only flexible connection between them. It is only through this that the high mobility of the abdomen is possible.

 

Pollen (value) Pollen is the bees' uptake of protein, which is used to raise offspring; Seed plants produce pollen for reproduction, the pollen.

 

Pollenanalyse: Jede Pflanze hat ihren eigenen Pollen, der anders zusammengesetzt und strukturiert ist. Eine Analyse des Pollens gibt daher genauen Aufschluss über die zugehörige Pflanzenfamilie oder Art. Die Pollenanalyse wird aber insbesondere zur Untersuchung von Importhonigen angewendet. Hierbei bestimmt man die Herkunft aber auch die Sortenreinheit anhand der Melissoplaynologie, der Pollenanalyse.

 

Pollen balm: or pollen putty are responsible for ensuring that the pollen adheres to the bee and can be transported by it. It contains fatty and oily substances that are sticky. The pollen oil or pollen balm can be found on the exine of the pollen.

 

Pollenbrot: Als Pollenbrot wird eine Pollenzubereitung der Bienen bezeichnet. Im Bienenstock wird der gesammelte Pollen von ihnen am Rande des Brutnestes gelagert. Die Bienen setzen ihm dabei Sekrete und unreifen Honig zu. Dieser mit Milchsäure versetzte Pollen wird als Pollenbrot bezeichnet.

 

Pollenfalle: Für die Pollenanalyse werden Pollen auch in einer speziellen Pollenfalle gesammelt. Sie saugt mit einer Vakuumpumpe Luft an. Über eine rotierende Trommel wird der Pollen aus der Luft geschleudert und bleibt auf fettbeschichteten Teststreifen haften. Mit Hilfe dieser Streifen kann er dann entnommen und unter dem Mikroskop analysiert werden. Die Pollenfallen werden aber nicht nur von Imkern verwendet, sondern dient auch zur Prognose des Pollenflugs, eine wichtige Information des Wetterdienstes für Allergiker.

 

Pollenkitt: Pollenbalsam und Pollen öl ergeben den Pollenkitt, eine klebrige Substanz, die den Pollen am Hinterleib oder den Hinterbeinen der Biene festklebt.

 

Pollenschimmel: Der zweigeschlechtliche Pilz durchwuchert die Pollenvorräte in den Waben und verwandelt sie in Pfropfen. Das kann im winterlichen Bienenvolk auf unbesetzten Waben geschehen, oder im Wabenlager des Imkers. Im Frühjahr bildet der Pilz schwarzgrüne bis schwarze Fruchtkörper (Cysten). Diese Fruchtkörper platzen und verstäuben glänzende Sporen, die auf neuen Pollenzellen auszukeimen. Der Pilz wird auch über die Bienen von Volk zu Volk übertragen. In normalen Völkern kann er sich des trockenen Innenklimas wegen nicht vermehren. Im Frühjahr beseitigen die Bienen Pollenmumien die sich in Pollenwaben befinden. Außerhalb der Bienenvölker sind die Waben immer durch Pollenschimmel gefährdet, sofern sie nicht trocken gelagert werden.

 

Presshonig: Zu den Presshonigen zählen besonders zähflüssige Honige wie Heidehonig, die nicht durch Schleudern gewonnen werden können. Sie werden daher aus den Waben gepresst.

 

Proteins (which) are only found in small quantities in honey. At the same time, however, they are extremely important for the sweet liquid. In particular, the enzymes, which are proteins, play a major role in the production of honey. As described, they get into the flower nectar via the bees' saliva:

 

Propolis: (which) is the putty resin of the bees. For the production of propolis, tree resin is collected from the bees and then saliva is added. Then some more wax is added. The bees seal the hive with this putty. Propolis is also valued in natural medicine for its rich nutrients. It is particularly rich in vitamins A, B3 and E and contains valuable secondary plant substances and trace elements. Propolis has an antibacterial and antiviral effect.

 

Prostaglandins: are responsible for triggering allergies, inflammation and pain. The flavonoids contained in honey and propolis belong to the class of prostaglandin inhibitors. So they prevent the formation of prostaglandins.

 

Punktauge: Die kaum stecknadelgroßen Punktaugen der Biene werden meistens leicht übersehen. Sie sitzen oben auf der Stirn. Manchmal werden sie von den Kopfborsten sogar vollständig verdeckt. Die Punktaugen oder Ocellen dienen insbesondere der Lichtwahrnehmung. Sie sind ausgesprochen lichtstark und ermöglichen der Biene daher auch bei Dunkelheit zu fliegen.

 

Puderzuckermethode: Varroa-Befalls Messung mit Puderzucker

 

Pupa: The larva grows until it hits the walls of the brood cell. Only then does it weave itself into its cocoon. For the workers, this is the sign to close the cell with a wax lid. The larva now needs rest to pupate. Now the metamorphosis is taking place. The organs of the larva are broken down and the imago begins to build. Wings, legs and compound eyes are only now forming. During this time, the larva remains in its cell as an immobile pupa.

 

Cleaning bees: Young bees are mainly used as cleaning bees. They cannot yet work as nurse bees or foster bees because they are not yet producing enough fodder juice. The young bees therefore warm the nest and clean it.

 

Quack: As soon as a new queen is ready to hatch in the queen cells, the old queen begins to communicate with her. To do this, it creates a light tone with its wings, croaking or bags. The slip-free manner also responds with a tone. Since the sound in the cell is distorted, the whole thing sounds like a croak to the beekeeper. For the old queen, this sound is the signal to leave the hive and spread out.

 

Quality: The honey quality is measured using different parameters. In addition to the acid, the enzyme content and the amount of HMF, hydroxymethylfurfural and water are also determined.

 

Quality control: The quality control of honey is carried out on the basis of chemical, biochemical and physical parameters. However, other important criteria are also smell and taste. The purity of the variety is determined by means of a pollen analysis.

 

Transverse construction: (also warm construction) hang the frames parallel to the entrance hole:

 


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